Avocatul poporului p.s.d.-ist (1)

AVOCATUL POPORULUI PSD-IST (1)

Nu este vorba aici de Avocatul Poporului în înțeles propriu, care azi este Victor Ciorbea, ci de Avocatul „poporului PSD-ist”, iar acesta este Tudorel Toader. La prima sa apariție publică, lăsa o impresie bună, chiar foarte bună: Profesor universitar, Rector al Universității din „Dulce târgul Ieșilor”, membru în CCR, care veghează la corecta aplicare a Constituției, membru activ în diverse comitete și comisii, câteva medalii onorifice etc. Calm, aproape imperturbabil, lăsa impresia unui justițiar perfect echilibrat. Treptat, această figură, care părea auriferă, își dă arama pe față. Putem vorbi de o „schimbare la față”, de „schimbarea macazului”, sau de o „întoarcere ca la Ploiești”. Procesul – unul psihologic, nu juridic – de auto-dezvăluire începe să se manifeste, treptat, în relația dintre Ministrul Justiției, Tudorel Toader și Șefa DNA, Laura Codruța Kövesi. O primă evaluare, făcută Șefei DNA, nu găsește nimic foarte grav în activitatea DNA. A doua evaluare, făcută pe 36 de pagini, îi aduce Șefei DNA nu mai puțin de 20 de acuzații grave. În ședința de la CSM, la aceste 20 de acuzații se mai adaugă 2, care puteau spori și ele până la alte 20, parcă sub sugestia magică a acelui 2020, rostit clar de premierița sau premiereasa Viorica Dăncilă. În acea ședință, Șefa DNA s-a apărat magistral, demontând toate punctele de acuzare, punct cu punct, respectiv punct-contrapunct. La rândul dânsului, Procurorul general, Augustin Lazăr, a fost de partea Șefei DNA. Cele două intervenții au declanșat reacția de fond, una viscerală, a domnului Tudorel Toader. A intrat în joc limbajul non-verbal al oratorului. O privire nu doar intensă, ci și încărcată de ură, decibelii vocii au crecut brusc, gesticulația a devenit dezordonată, doar degetul arătător fiind îndreptat fix spre acuzată. Asupra acestui comportament non-verbal, vom reveni în partea a doua a acestui text.
În acea ședință, Tudorel Toader s-a comportat ca un veritabil Procuror, nu ca un Ministru al Justiției. Dar, prin această atitudine, dânsul masca o ipostază complementară, dar și opusă, adică aceea de Avocat. Dar, Avocat al cui!? Răspunsul la această întrebare s-a cristalizat treptat, iar „Ordonanța X ”, pe care acum o pregătește, este mai mult decât transparentă. Domnul Tudorel Toader este avocatul „tovarășului” Liviu Dragnea. Este vorba de „Liviu Dragnea și ai lui”, ca să preluăm aici expresia Președintelui Klaus Johannis. Dar cum poți să fii tu, un singur om, în același timp, atât avocat cât și procuror? Se poate, și nu numai teoretic, ci și practic. Este vorba de ceea ce, în limbaj metaforico/juridic, se cheamă „Procurorul diabolic” și „Avocatul diavolului”. Primul este capabil să acuze orice, al doilea este capabil să apere orice. Dar, Liviu Dragnea a ajuns să fie capabil absolut de orice, pentru a scăpa de gratii, iar Tudorel Toader, după chipul și asemănarea Șefului suprem, a devenit și dânsul capabil de orice. Dânsul este procuror în relația cu DNA și cu procurorii acestei instituții, dar este avocatul lui Liviu Dragnea.
Dacă reluăm expresia „Liviu Dragnea și ai lui”, putem să mai facem câțiva pași, ajungând astfel la ceea ce am numit „poporul PSD-ist”. Aceasta nu este o metaforă poetică, ci este o realitate, dar una bazată pe o „parțială adecvare”, cum ar zice Lucian Blaga. Expresia conține un adevăr și o eroare. Trebuie să facem distincția elementară dintre „popor” și „populație”. În 2016, PSD, ca partid, a câștigat alegerile, potrivit legislației în vigoare, una democratică. În stabilirea rezultatelor, s-au avut în vedere cetățenii care au participat la vot, nu și cei rămași acasă sau plecați nu se știe unde. Cei care câștigă alegerile, ajung la Putere, restul intră în Opoziție. Totuși, orice am spune, orice am face, cifrele nu mint, decât dacă sunt falsificate de oameni. Or, cifrele ne spun că din întreaga populație a României, adică 100 % , au votat pentru PSD doar 17 %. Cum poți pune semnul egalității între acest procent minim al populației și întreg poporul român? O poți face doar dacă ai „logica interesată” a lui Liviu Dragnea „și ai lui”, sau „logica hiper-sofisticată” a lui Tudorel Toader. Ceea ce am numit „poporul PSD-ist” este alcătuit din toți membrii acestui partid (cei mai importanți, în alegeri, fiind „baronii” locali), la care se adaugă restul sărac al populației (pensionari, asistați social, șomeri, etc). Deci, Tudorel Toader, cu „Ordonanța X”, pe care o va înainta, nu apără interesele poporului român, ci interesele lui Liviu Dragnea și ale poporului lui, adică „poporul PSD-ist”. Este aproape un loc comun, opinia lui Churchill despre regimurile politice. El consideră că dintre toate regimurile politice (definite și ierarhizate încă de Aristotel), cel mai bun regim politic este democrația, deși – completează Churchill – și aceasta are limitele și riscurile ei. Or, solarul – dar și virtual – solitarul Liviu Dragnea, însoțit fidel de umbra sa fecundă, Tudorel Toader, speculează abil, ca toți „băieții deștepți”, aceste limite și riscuri ale democrației. Prin aceste tălmăciri sofisticate și răstălmăciri, democrația merge la noi ca racul, adică înaintând înapoi. Potrivit unei scheme clasice din organizarea Justiției, între Procuror și Avocat, dar și deasupra lor, se află Judecătorul. Oare unde este, în acest caz, adică în situația țării noastre și a poporului român, Judecătorul Tudorel Toader?
După 1989, am urmărit și eu, ca mulți alții (ca tot omul) emisiunile „Antenei 3”. Informații bogate și noi, evenimente de senzație, sau invers, de culise, comentarii inteligente și subtile, atitudini ferme etc. Treptat, mi-am dat seama că ceva-ceva nu este în regulă. Adică, am realizat că și acolo există „băieți deștepți” și „fetițe istețe”, care cântă în struna cuiva sau a altcuiva, și nu a oricui. De aceea, nu mai urmăresc acest post, decât rar și pentru câteva minute, ca să văd de ce mai sunt în stare să ne arate și să ne zică „anteniștii treiști” (sau „treiriști”?). Aflând că Tudorel Toader urmează să aibă un dialog cu Mihai Gâdea, am deschis televizorul și am urmărit, luându-mi notițe, întreaga emisiune, de la cap la coadă. Asupra acestei emisiuni speciale voi reveni în partea a doua.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *