DALTONISME IDEOLOGICE (1)

DALTONISME IDEOLOGICE (1)
„Urechea te minte și ochiul te-nșeală” (Eminescu)

Ultimele zile ne-au dat gata, adică ne-au terminat, prin elocvența lor verbală întru anul aniversar al Unirii. Este vorba de un război în toată regula, dar aproape fără nici o Regulă respectată. Pe pancarta unui „combatant” de la demonstrația PSD – cea de Sâmbătă – scria numele Președintelui Klaus Johannis, dar ultima literă (consoana „S”) era desenată ca un semn al Zvasticii. Întrebat de un reporter de ce a recurs la acest semn (simbol), combatantul îi dă un răspuns uimitor. Este evident – adică se știe, zicea dânsul – că Johannis este german și, în acest caz, se subînțelege că trebuie să aibă o legătură cu Hitler, cel cu Zvastica. Omul mai vine și cu o completare, după care, cu câteva zile în urmă, Klaus Johannis ar fi avut „o întâlnire cu evreii”. Aici trebuie să subînțelegem că „o întâlnire cu evreii” este ceva absolut dubios. De fapt, „o întâlnire cu evreii” a avut loc, într-adevăr, dar este vorba de vizita tripletei Dragnea-Dăncilă-Meleșcanu (echivalentul profan al Sfintei Treimi) la Ierusalim. Cetățeanul „combatant” este, evident, un om simplu, fără știință de carte, ceea ce nu înseamnă că este și prost. Înseamnă doar că, dacă nu are capul „varză”, el are o inteligență vicleană, modelată după chipul și asemănarea „băiatului deștept” care este Liviu Dragnea „și ai lui” (ca să cităm din Klaus Johannis). Dacă ar fi vorba doar de acest simplu cetățean (și de alții ca el), nu ar fi o neneorocire prea mare. Dar acest tip de raționament, bazat pe tot felul de sofisme, îl regăsim și la oameni instruiți, cu știință de carte, ocupând chiar funcții de răspundere în diverse domenii ale vieții noastre.
În recenta sa intervenție publică, cea de la Cotroceni, Klaus Johannis afirmă, printre altele, că spectacolul demonstrativ dat în Piața Victoriei, a fost unul „mediocru”. Într-o dezbatere organizată la „Antena-3”, marele nostru sociolog Marius Pieleanu, stând într-o poziție impozantă, „picior peste picior”, trece nonșalant de la spectacolul colectiv la indivizi, afirmând că Președintele îi face pe aceștia „mediocrii”. Apoi, începe sociologul un spectacol retoric, întrebându-se pe sine și pe confrații de discuție, dacă se consideră și ei mediocrii (!?). Și o ține tot așa, -adică langa-manga- până când un participant cu bun simț îi atrage atenția că Președintele s-a referit la calitatea actului-spectacol care s-a petrecut, nu la cetățeni. Ca sociolog, Marius Pieleanu este primul care știe – sau trebuie să știe – ce sunt Simțul comun și Bunul-simț. Profesorul clujean George Em. Marica a scris o carte temeinică pe această temă. Dacă intră în joc interesele personale nelegitime sau cele de gașcă, nu numai gândirea este alterată (marcată de sofisme), ci chiar și percepția elementară. Daltonismul este o boală în care ochiul nu mai distinge între roșu și verde. Chiar și în această situație, ochiul distinge între alb și negru, având probabil unele dificultăți la nuanțele de gri. Dar, dacă este vorba de daltonismul ideologic, atunci se adeverește și expresia biblică: ”Ochi ai și nu vezi, urechi ai și nu auzi, minte ai și nu înțelegi, nu pricepi”. Aici începe sfera largă a tuturor confuziilor, pe cele mai diverse planuri. Pentru a nu intra în detalii și nuanțe inutile, voi folosi termenul „spectacol” pentru toate manifestările colective care au avut loc în acest an, de la „Mișcarea străzii”(#REZIST), prin recenta „Demonstrație de forță” a PSD, până la întâlnirea campioanei noastre, Simona Halep, cu cetățenii din București.
Să începem cu Șeful cel mare, întrucât „Peștele de la cap se împute”. Este vorba de virtualul dictator Liviu Dragnea. Invitat la eterna „Antena -3” – unde, cică, nu există mediocrii -, Șeful PSD este întrebat cum vede dânsul relația valorică dintre spectacolul din „Piața Victoriei” și cel din „Arena Națională”, dedicat Simonei Halep. Fără nici un fel de ezitare, Liviu Dragnea (dragul de el!) răspunde că primul a fost categoric superior față cel de al doilea, încheind cu concluzivul „Și cu asta nu mai am nimic de spus”. (sau ceva asemănător) Aici, am mai avea noi câte ceva de spus. Poți să compari merele cu perele (sau cu prunele), dar nu poți compara toate aceste fructe cu pietrele pe care calci, sau cu stelele, dacă mai ai timp să te uiți și la ele. Spectacolul din ”Piața Victoriei” a fost programat de dinainte, cu o strategie absolut militară, iar la el au venit cetățeni pesediști din toată țara, adică din Provincie în Capitală. Normal ar fi fost ca spectacolul PSD să fie organizat în toată țara – în orașe, comune, sate, chiar cătune – și atunci am fi putut vedea – împreună cu Marius Pieleanu – care este rata sau proporția participanților. La spectacolul din „Arena Națională” au participat numai cetățeni din București, doar întâmplător și alții, veniți peste noapte la rude, sau încă ne-plecați, tot de la rude. Care este, oare, criteriul esențial de ierarhizare a celor două spectacole”? Liviu Dragnea poate răspunde foarte simplu: „Așa văd eu lucrurile”, „Aceasta este opinia mea”, iar, din umbră, putem auzi și opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, după care democrația binomului „capro-varzist” PSD-ALDE apără „drepturile și libertățile” cetățeanului, dar lasă exclusiv în seama opoziției, a Justiției și a lui Klaus Johanis, „datoriile și răspunderile” lor. De unde și păcatele celor din urmă, care blochează calitățile și inițiativele angelice ale celor dintâi. Dar care, cum ar spune Bulă, sunt „primii la tot felul de sporuri și de sporturi” (nu intră aici și tenisul), dar nu și la învățătură (inclusiv cea de minte). Dacă, de la capul peștelui trecem spre coada acestuia, ne întâlnim cu alte opinii, între care aceea a Gabrielei Firea și a lui Adrian Țuțuianu ies într-un clar (de fapt un clar-obscur) relief.
P.S. Având în vedere (dacă nu suntem orbi sau chiori) conținutul discursurilor celor prezenți în Prezidiul Spectacolului – deci, nu forma lor de expresie – rezultă cu evidență că obiectivul fundamental al PSD-ALDE este „apărarea drepturilor și libertăților infractorilor”, adică a celor condamnați (ca Liviu Dragnea) sau în curs de cercetare (tot ca Liviu Dragnea „și ai lui”)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *