TÂRGUL DE CARTE „GAUDEAMUS”

TÂRGUL DE CARTE „GAUDEAMUS”

 

Ca oricare altă instituție, și „Târgul de carte GAUDEAMUS” are o geneză și un parcurs. În anul 1995 am fost numit Președinte-Director General (PDG) al „Societății Române de Radiodifuziune” (S.R.R). În anul anterior apăruse „Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea” celor două servicii mass-media publice, Televiziunea și Radiodifuziunea. Din 1989 până la apariția noii Legi, Radioul public a fost în mare măsură reorganizat, prin efortul calificat al predecesorului meu, domnul Eugen Preda. Târgul de carte GAUDEAMUS a fost înființat de dânsul, ideea fiind una excelentă. Dar, Legea nr.41/1944 îmi oferea prilejul unei noi restructurări și/sau reorganizări pe toate planurile sau la toate nivelurile Postului public de Radio. Ceea ce am și făcut, de câteva ori chiar în dialog cu domnul Eugen Preda, care a rămas pe postul de Consilier, până la plecarea definitivă a dânsului dintre noi.

„Târgul de carte GAUDEAMUS” a fost conceput inițial exclusiv ca un târg pentru cartea școlară. Este vorba de un diapazon complet al acesteia, care mergea de la Abecedar până la Tratatul universitar. Așa se explică și numele târgului, unul foarte bine ales, întrucât imnul-cântec „Gaudeamus” este unul al studenților, al învățăceilor, în general.  Apoi, ca spațiu sau locație, Târgul era organizat toamna, exclusiv  în incinta S.R.R. Încă de la începuturile lui, Directorul acestei noi instituții a fost și a rămas până la capăt (adică până la pensionare) domnul Vlad Epstein.  Dânsul a fost unul dintre cei mai competeți, sub raport profesional, și devotați, sub raport moral, membri ai S.R.R. Cu ajutorul dânsului am recurs la trei mari modificări în strategia generală a Târgului.

1) Mai întâi, Târgul nu s-a mai limitat la cartea școlară, ci și-a extins tematica, cuprinzând orice fel de carte, din oricare domeniu. În același sens, s-a recurs și la vânzarea-cumpărarea altor valori, cum ar fi albumele sau dischetele, ca și cărțile- audio. Cu această extensie, numărul editurilor participante a crescut, dar a crescut și numărul cumpărătorilor. Spațiul Târgului a început să fie neîncăpător.

2) De aceea, Târgul a ieșit din spațiul S.R.R., a ieșit „extra muros”, cum ar zice străbunii noștri latini. El a început să fie organizat, mai întâi, tot în București, dar în Pavilionul de expoziții. Apoi, a ieșit din capitala patriei în diverse alte orașe ale țării, el fiind organizat în funcție de anumiți parametri, sub numele de „Caravana GAUDEAMUS”. În sfârșit, ca limită maximă a extensiei, în anul 2000, a fost inclus, în urma unui Audit, în „Catalogul internațional al târgurilor de carte”, de la Frankfurt, fiind astfel abilitat ca Târg Internațional. Aflat la ediția sa cu numărul 104, Târgul de carte GAUDEAMUS este organizat în aceste zile (18-22 Aprilie) în orașul Cluj-Napoca, în Piața Unirii. În același sens al extensiei, ca și al lui „extra muros”, Târgul a fost organizat de câteva ori și în afara țării, având o deschidere europeană (internațională).

3) A fost regândit și timpul sau perioada de organizare. În forma lui primă, Târgul era organizat doar toamna, atunci când elevii și studenții se întorceau din vacanță la școală. Aici, am putea zice că „Toamna se numără bobocii și Abecedarele (cărțile) lor”. Diapazonul lui fiind lărgit, Târgul poate fi organizat în oricare anotimp, de primăvara până iarna.

Ca un corolar la această schiță sintetică, aș vrea să dau publicității o scrisoare pe care i-am trimis-o domnului Vlad Epstein, cu ocazia zilei pensionării dânsului (2014), oferindu-i cu acea ocazie și o carte. O altă carte, adică volumul meu de poezii „Trădarea Rimelor”, îi va fi oferit chiar cu ocazia ediției actuale a Târgului, de la Cluj-Napoca. Dânsul este în continuare angajat, în calitate de coordonator al Târgului, și va fi prezent la ediția din Cluj-Napoca, inclusiv în calitate de comentator.

Dragă domnule Vlad Epstein,

Vă urez din suflet ca azi, ziua pensionării dumneavoastră, să fie o zi de Sărbătoare!

Să fie, cum spunea un enunţ profetic, ziua trecerii din Imperiul Necesităţii în Imperiul Libertăţii. Găsesc prilejul acum să vă mulţumesc pentru efortul calificat şi constant pe care l-aţi făcut pentru ca „Târgul Gaudeamus”, pornit de la o locaţie punctuală în holul S.R.R, să ajungă un Târg cu o deschidere şi un parcurs efectiv extins, naţional şi internaţional. Prin acest efort, un Proiect profesional a devenit şi unul personal-personalizat, fapt benefic recunoscut de toţi cei care au avut legătură cu „Târgul Gaudeamus”

Cu aceleaşi gânduri şi sentimente bune, rămân lângă dumneavoastră şi al dumneavoastră

Tudor Cătineanu

P.S. În amintirea colaborării noastre exemplare, vă trimit, ca pe un cadou, ultima mea carte.

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *