STATUL DE DREPT, ÎMPĂRȚIT NEDREPT

STATUL DE DREPT, ÎMPĂRȚIT NEDREPT

Comitetul Executiv al PSD a trebuit să se întrunească la „Băile Herculane” pentru a rosti un cuvânt și a da  un verdict cu privire la „Statul paralel”. Locul a fost bine ales, dat fiind că, în mitologia elinilor, Hercule era Zeul Puterii. Altfel spus, acolo ideologia s-a întâlnit logic (chiar supra-logic) cu mitologia. Ce anume este acest „Stat paralel” nu ni s-a spus ceva mai clar, nici atunci, nici după aceea. Specialistul în Dreptul constituțional, adică Tudorel Toader, încă nu s-a pronunțat, iar fostul Premier Mihai Tudose recunoaște onest că nu înțelege acest concept. De aici și mulțimea, ca și varietatea interpretărilor, respectiv a opiniilor, dintre care jumătate sunt paralele, restul fiind intersectate, unele chiar în conflict.

Noi, la Geometrie, în clasa a V-a, am învățat că paralelele sunt două linii care stau una lângă alta și care nu se intersectează nici la infinit. Apoi, la Liceu, am aflat că această relație este valabilă doar pentru suprafețele plane (chiar plate), dar nu și pentru cele sferice. Pentru acestea, germanul Riemann, dar și ardeleanul Bolyai ne dau alte reguli. Pe o sferă, cum este Pământul, poate fi trasat un număr infinit de linii paralele. Dar, țara noastră este așezată într-un spațiu mioritic, bazat pe alternanța dintre deal și vale, deci aici ecuația paralelelor este exclusă. Bine, bine, ne întâmpină oponentul nostru, dar aici nu este vorba de „linia geometrică”, ci de „linia politică”, ele fiind diferite. Ca să nu ne mișcăm paralel cu această observație, vom recunoaște că există și o „linie politică” și că aceasta ne poate conduce și la un „stat paralel”. Nu știm, doar presupunem de unde anume a luat Liviu Dragnea această expresie și ce înțelege prin ea, dar, în alte contexte, ea a fost și este folosită cu un sens foarte precis.

Într-un text publicat pe „Vice Channels” (22 Noiembrie, 2017), Sidonia Bogdan face o analiză pertinentă, descriptivă și istorică, a „statului paralel”. Expresia a apărut în Pakistan, într-o teză de doctorat, și se referea la Puterea militară care a ajuns să fie dominantă în raport cu întreaga țară. În limbajul nostru actual, o parte a Puterii executive (care este doar una dintre cele Trei Puteri ale statului) ajunge să domine sau să dicteze asupra întregului stat, ceea ce echivalează cu o  dictatură militară. Expresia revine în cazul conflictului sârbo-albanez, când sârbii au considerat că statul Kosovo este un „stat paralel”. Adică, acest stat nu mai este integrat în fosta Iugoslavie, dar nici nu se integrează în noua Serbie. Expresia revine -punct important pentru noi – în Turcia. După tentativa eșuată a puciului militar, Erdogan a recurs la expresia „stat paralel”, unul care doar era să fie, dar n-a fost, prin vigilența lui. Nu este exclus, ba este chiar posibil ca această faimoasă expresie să fi ajuns din gura lui Erdogan la urechile lui Victor Ponta, iar de aici în vocabularul bunului său coleg și „preten”, Liviu Dragnea.

Noi nu înțelegem ce este „statul paralel” în viziunea PSD, deci putem doar să subînțelegem, plecând de la diverse semne, expresii, opinii vagi. În esență, tot ceea ce nu este condus direct de PSD, sau nu este în acord cu politica acestui partid, intră în sfera largă și vagă a „statului paralel”. Unul dintre întemeietorii acestui „stat paralel” este miliardarul George Soros, iar cei mai recenți contributori se pare că vor fi cei care „defăimează”, adică își „bârfesc” țărișoara lor dragă, sau înțeleapta conducere a acesteia, în frunte cu eminentul emir Liviu Dragnea. Cum avem un teren fecund, iar din cer plouă cu temei, toate cresc în țara noastră, de la cele vegetale până la cele mitologice. Se pare că „statul paralel” s-a dezvoltat tot dintr-o entitate matematică, algebrică în acest caz, adică „binomul”. Algebra lucrează și cu necunoscute, cele numerice (x, y,z), nu feministe, deși mai nou s-ar putea extinde și aici. Deci, nucleul „binomului”, care este rădăcina cu pricina, este SRI-DNA, deci Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi. Personal, am rămas încântat când, după 8 ore de interogatoriu, Florian Coldea a folosit și a repetat expresia „stat vertical”. Zic aici doar în trecere că în Filosofia Culturii au fost elaborate două modele de organizare socio-culturală: Piramidal, care merge pe ierarhie, deci pe verticală, și Mozaicat, care merge egal-egalitarist, pe orizontală. Expresia „stat paralel” este absolut nefericită, neinspirată, pentru că nu merge nici pe modelul piramidal (deși este inspirată de acesta), dar nici pe orizontală, expresia fiind asociată cu tensiunea, conflictul, dominația.

După anul 1989, am publicat pe blogul „adevărul.ro” mai multe texte în care, plecând de la „băieții deștepți” (la care se adaugă, mai nou, și „fetițele istețe”) analizam fenomenul numit „Viclenie”. În acel context am făcut distincția dintre Mobil și Pretext, la care omul viclean recurge constant. Pretextul este dezirabil, este transparent, este afișat ostentativ, ca tot omul să vadă, să audă, să priceapă. În schimb, Mobilul este indezirabil, este obscur (sau clar-obscur), este tăcut. Relația perversă dintre ele, stăpânită doar de cei vicleni, se explică simplu așa: Mobilul stimulează din umbră Pretextul, iar acesta maschează Mobilul. Spre exemplu, Bulă întreabă ”De ce ați elaborat Ordonanța nr. 13!?”, iar Florin Iordache (Ciordache) răspunde: „Pentru a îmbunătăți Legislația” patriei noastre dragi. De fapt, Ordonanța nr. 13 era făcută pentru a-l apăra pe Liviu Dragnea (penal condamnat). Suntem foarte curioși să aflăm care va fi Pretextul invocat pentru o viitoare Lege care va condamna defăimarea  (infamia, denigrarea etc). Mobilul Legii este clar ca lumina zilei, adică să apere PSD și mai ales pe „aleșii neamului” de orice critică.

Dat fiind tot ce am spus până acum, „statul paralel” nu este deloc paralel, dar nu este nici „vertical”, ci el este, folosind o imagine paradoxală, paralel pe verticală. Adică, PSD-ALDE și aleșii lor, împreună cu „aleșii neamului”, lucrează sus, la nivel de Pretext, elaborând tot felul de Decizii, Ordonanțe, Legi, care, cică, sunt pentru întregul popor, dar, la nivel de Mobil, își văd doar de interesele lor, fie ele individuale sau de grup (adică de gașcă, cerc mafiot etc). Relația complexă, chiar complicată, dintre Mobil și Pretext este exprimată simplu într-o zicătoare a românilor: „Hoțul strigă: hoții!!!”

PS. Acum doi ani, într-un Raport anual, Laura Codruța Kovesi mărturisea onest că i-a trebuit câtăva vreme până când a aflat tehnicile subtile la care recurg infractorii („băieții deștepți”), pentru a-și masca faptele penale. N-am nici un fel de dubiu că este vorba de relația perversă, de inter-locare, între Mobil și Pretext. De altfel, în Instanțele de judecată, infractorii și avocatul lor pun accentul exclusiv pe Pretextul dezirabil, uitând complet de Mobilul mut (indezirabil), iar Procurorul se mișcă invers. Este sarcina Judecătorului să cumpănească, să judece și să decidă, cu Balanța Zeiței pe masă.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *