PROTOCOLUL ȘI OCOLUL

PROTOCOLUL ȘI OCOLUL

 

Regula dereglată a unei întâlniri colocviale este foarte simplă: discuția devine dezbatere, iar aceasta se convertește în zbatere și scandal. Fenomenul se petrece în toate dezbaterile, mai ales de la TV. Vocile comentatorilor, în timpul cel mai scurt, mai întâi se întretaie (tangent), apoi se încalecă (secant), sfârșind într-un zgomot general (colectiv și fratern) din care nimeni nu mai pricepe nimic: nici vorbitorii, nici ascultătorii. Lucrurile se petrec astfel, întrucât nu există nici un fel de Protocol al comunicării, care să stabilească niște reguli. Dacă ele există, nu sunt și cunoscute, iar dacă, eventual, sunt și cunoscute, nu sunt aplicate de către participanții la dezbatere. Fiecare crezând că el nu doar că spune adevărul, ci că el este chiar Adevărul. Altfel spus, că știe sau nu știe, vorbitorul  trece pe poziția lui Iisus. Un fenomen frecvent în aceste situații este ocolul- ocolirea, care în limbajul străbunilor noștri latini se numea „ignoratio elenchi”.

Prim-ministrița Viorica Dăncilă și Ministrița muncii (sau a truzii) Olguța Vasilescu sunt invitate la Cotroceni, de către Președintele țării, Klaus Johannis. Dacă nu s-au dus ca la „tăierea porcului” (la invitația lui Liviu Dragnea), nu  s-au dus nici chiar ca la „belirea mielului”, deși Paștele este aproape. S-au dus încărcate cu documente doveditoare privind starea actuală a națiunii, care este una de prosperitate, de fericire, una chiar de „înviere”, după ce PSD-ALDE au ajuns la putere. Păcat că nu au dus și un Protocol de colaborare între cele două partide. Să unești într-un Tot armonios Dreapta Stângii cu Stânga Dreptei este într-adevăr o operație miraculoasă, iar Protocolul acestei îmbinări nu poate  fi desecretizat, întrucât el  este de esență divină, este inspirat de Bunul Dumnezeu (probabil cu ocazia miruirii lui Liviu Dragnea). Deci, fetițele noastre (ar fi exagerat să le spunem „fecioare”) se duc la Cotroceni cu ce au mai bun în geanta lor documentară. Adică expun cifrele care atestă starea de fericire generală a României, însoțite de unele probleme de detaliu care își vor găsi soluția în timpul cel mai scurt. Președintele Klaus Johannis are și dânsul niște cifre, iar cele două serii de cifre nu rimează nicicum, adică ele sună, dar nu și consună. Președintele este un om politicos, iar la Cotroceni există și un Protocol al primirii și tratării invitaților, oricare ar fi ei. Nu cred că le-a jignit cu ceva pe cele două distinse doamne (concurente doar la buclele din coafuri), dar nici nu au fost tratate în maniera lui Liviu Dragnea la „tăierea porcului”. În Comunicatul final au vorbit cifrele din fișele Președintelui, însoțite și de câteva enunțuri pe care Klaus Johannis le-a mai rostit în diverse ocazii, după promulgarea Legii cu pricina, adică a Salarizării unitare.

La citirea Comunicatului, reacțiile celor două „fetițe istețe” a fost diferită. Viorica Dăncilă a fost uimită,  chiar descumpănită, dar Olguța (diminutivul infantil de la Olga) a fost de-a dreptul revoltată, ca în fața unei nedreptăți salariale „strigătoare la Cer”. Dânsa ne dă și explicația acestei  atitudini greu de înțeles a Președintelui. Cică, Președintele, pus în dificultate de tămbălăul iscat de „Protocolul” dintre SRI și Parchetul General (mai ales DNA), a vrut să coboare în umbră, sau să ocolească acest tămbălău, deplasând atenția publică spre Legea salarizării, căreia îi caută și îi găsește „noduri în papură și pete în soare”. Cu această idee fixă (deși, dacă-i fixă nu-i idee, ci obsesie) Olguța ajunge la Antena 3, adică la maestrul Mihai Gâdea, un veritabil „martor al Adevărului”. Le-am sugerat sociologilor să elaboreze o situație statistică privind notele pe care actualii politicieni (mai ales cei din PSD) le-au primit când erau elevi. Nu a răspuns nimeni la această sugestie, iar cu sociologi ca Marius Pieleanu, mai mult ne încurcăm, în loc să aflăm la câte este ceasul cu acești „aleși ai poporului”, cu note de mijloc (adică de centru), corigenți sau chiar repetenți (mai ales la Bunul simț) Personal, am observat o reacție generală de rezervă a acestor politicieni față de profesori în general, de unde și felul în care au fost și sunt aceștia salarizați. Dar, un efect al acestui complex este tocmai reacția inversă, răsturnată. Fostul elev devine brusc un mare Profesor. La Antena-3 există o tablă și încă nu este criză de cretă. Motiv pentru care, Olguța Vasilescu pune mâna pe cretă (ceea ce a făcut cândva și „profesorul” Liviu Dragnea) arătându-ne „negru pe alb” (în acest caz, „alb pe negru”) situația cea adevărată a salarizării (Căci, cum ziceam,  și  Olguța zice „Eu sunt Adevărul”). Mărturisesc cinstit că, deși sunt Profesor universitar, nu am înțeles aproape nimic din cifrele și proporțiile așternute pe tablă ca rufele murdare pe frânghie, înainte de a fi spălate. Dacă tot plouă așa de abundent, vor fi ele spălate cumva, cândva, nu într-un viitor foarte îndepărtat, ci cam prin 2022.

Cât îl privește pe „martorul Adevărului”, adică Mihai Gâdea, a fost de-a dreptul seducător prin analiza semantică a sinonimelor folosite de Laura Codruța Kovesi. Dacă ar fi parcurs Dicționarul cu atenție, ar fi văzut negru pe alb că pe lângă cele două sinonime – „cooperare” și „colaborare”-, mai sunt și alte nuanțe, una mai subtilă ca alta, cum ar fi : „conlucrare” „combinare”, „coordonare”, „coroborare”, „completare”, „conviețuire”, ”coabitare”, „consolidare”, „concesionare” etc. În care dintre aceste subtile relații intră oare membrii  Antenei 3 între dânșii, respectiv dânșii în relația lor cu Dan  Voiculescu (!?). Ca să nu mai vorbim de alte relații!

PS. Într-un articol anterior, arătam că desecretizarea Protocolului dintre Parchetul General (DNA) și SRI este și un ocol în procesul de urmărire a infractorilor, a corupției. Dacă recurgem și la „ocolul” sugerat de Olguța Vasilescu, ajungem la corolarul de „ocol al ocolului”, încât corupția este „ocolită”, amânată, pe un termen nedeterminat, ca și fericirea poporului român, a României ca țară, popor, stat și națiune. Dar, asupra acestui Protocol vom reveni, dată fiind ultima reacție a celor doi con-frați, Daniel Morar și Laura Codruța Kövesi.

 

 

 

 

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>