EUROPEANA DĂNCILĂ!?

EUROPEANA DĂNCILĂ !?

Actuala conducere politică a României tinde să se reducă doar la două figuri, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. S-ar putea ca acești doi con-frați să ajungă în situația fraților biblici, Cain și Abel. Ceva mai isteț fiind, adică mai viclean, Liviu Dragnea a preluat de la con-fratele său, Victor Ponta, conceptul de „stat paralel”, pe care acesta l-a auzit de la Erdogan. Preluarea conceptului confirmă tradiționala, istorica frăție turco-română. Conceptul de „stat paralel” este unul dinamic, adică el își poate restrânge, dar mai ales își poate extinde sfera, în funcție de împrejurări, istorice și ele. Adică în funcție de alianțe, contra-alianțe și mezalianțe. În forma lui generică, adusă la zi, acest concept suna așa: intră în „statul paralel” tot ceea ce se opune voinței noastre personale, adică a mea, Liviu Dragnea, ca și a con-fratelui meu, Călin Popescu Tăriceanu. Cel de al doilea prim-ministru, Mihai Tudose, a mărturisit că nu înțelege acest concept, de aceea, potrivit unei logici politice absolut coerente, el a fost demis (eliberat de sarcina unei înțelegeri mai profunde a „statului paralel”).

Ceea ce nu a înțeles Mihai Tudose, a înțeles însă recentul premier (premieră), Vasilica Viorica Dăncilă. Dânsa a înțeles să le „cânte din vioară” celor doi mari Șefi, menționați deja. Așa ne-am trezit cu o Scrisoare, pe care, în premieră, premiera noastră i-o trimite lui Jean-Claude Junker, Președintele Comisiei Europene. Scrisoarea se referă la o listă (numită „lista neagră”) în care, cu câțiva ani în urmă, erau menționați mai mulți cetățeni români aflați în cursul cercetării penale. Capul de listă era Adrian Năstase. Ne amintim cu toții la câte subtilități juridice (logice și sofistice) a recurs juristul Adrian Năstase pentru a amâna „sine diae” decizia finală. Fără a studia temeinic datele acestei probleme, cu „lista neagră”, sunt convins că la mijloc era vorba de celeritate, adică de finalizarea proceselor, înainte de a o lua pe „calea veșniciei” lor.

Din această Scrisoare merită să citez doar un fragment: „Consider că se impun clarificări urgente, domnule președinte Junker, cu atât mai mult cu cât, la solicitarea mea, ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, m-a informat că transmiterea unor astfel de cerințe imperative autorităților române de către Comisia Europeană a constituit o practică repetată. Sunt ferm convinsă că răspunsul dumneavoastră va include detalii relevante și utile, care să ne permită, în continuare, obținerea de rezultate semnificative în cadrul MCV, întemeiate pe valorile respectării democrației, statului de drept, drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului, într-o societate caracterizată prin lipsa oricărei discriminări, justiție, dreptate, adevăr și egalitate în drepturi”. Luată în întregul ei, sintagma citată este un model, o mostră de bombasticism lingvistic, încărcat cu clișee „de doi bani și trei parale”. Sintagma ar putea fi comparată doar cu coafura doamnei Viorica Vasilica Dăncilă, înainte de a ajunge premier (premieră, în premieră). Sub această fantasmagorie lexicală se ascunde ceva foarte precis, dar numai subînțeles. Comisia Europeană nu are dreptul să se amestece în „treburile noastre interne”, adică în situația juridică a celor doi mari Șefi, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Invocarea lui Tudorel Toader, ministrul care își declină orice răspundere personală în mersul șchiop al Justiției, este și ea cu tâlc. Doar dânsul a încercat să o elimine pe Laura Codruța Kovesi din poziția fermă de Șefă a DNA. Concluzia este clară. Prin acest demers al doamnei Dăncilă „statul paralel” își extinde aria, sau sfera de influență, încât el nu mai este doar național, ci a devenit european, iar Jean-Claude Junker este Șeful prezumtiv al acestuia. Cât privește „interesul național” el se reduce la interesele celor doi „combatanți”, Dragnea și Tăriceanu, fie că aceste interese sunt paralele, secante, sau coincidente;  până la un punct pe care îl vom afla destul de curând, sperăm.

PS. Am citit răspunsul concis al lui Jean-Claude Junker la această Scisoare, răspuns însoțit de promisiunea că va reveni mai pe larg. Aștept cu nesfârșită curiozitate acest răspuns mai extins. Vom vedea mai clar dacă doamna Dăncilă este cu adevărat o Europeană, sau este numai o subalternă, o „europeniță” care cântă cuminte, docil, în „struna Șefilor” ei. Iar această „strună” numai una armonioasă nu este.

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *