Plinul şi Golul (1)

Tudor Vianu afirmă că toate valorile au un caracter “bi-polar”. Cel mai simplu exemplu îl dau valorile morale, adică Binele şi Răul. Pe de o parte, ele se opun şi numai Natura şi omul  a-moral nu fac diferenţa simplă dintre Bine şi Rău. Vorba Poetului, din Glossa: “Vreme trece, vreme vine / Toate-s vechi şi nouă-s toate / Ce e rău şi ce e bine / Tu te-ntreabă şi socoate”.  Şi Natura şi a omul a-moral sunt dincoace sau dincolo de Bine şi de Rău. În acest sens vorbeşte şi Nietzsche despre Supra-om, care ar fi “Dincolo de bine şi de rău”. Pe de altă parte, cele două valori se şi presupun reciproc. O Lume în care ar fi prezent numai Binele, ar fi o Lume perfectă. Dar, Perfecţiunea este un atribut exclusiv al lui Dumnezeu. Invers, o Lume în care ar fi prezent numai Răul, s-ar putea constitui numai sub “Fundul Iadului”, ceea ce şi pentru imaginaţie este greu, dacă nu imposibil de conceput. Deci, vaolorile (toate) se implică şi se exclud reciproc, se opun şi totodată se presupun…

Să luăm spre exemplu termenii “sus” şi “jos”. Ei au o semnificaţie pur spaţială, sau fizică,  evidentă pentru toată lumea. Celebrul “măr” al lui Newton cade de sus în jos, căci nu poate cădea de jos în sus. Legenda spune că, plecând de la acest fenomen simplu, Newton a ajuns la Legile care îi poartă numele. Căderea fructelor poate lua şi un aspect comic, cu zicătoarea: “Pică pară mălăiaţă în gura lui Nătăfleaţă”.  Căderea poate deveni chiar absurdă, cu una din Legile lui Murphy: “Ceea ce cade se prăbuşeşte”. Deci, cei doi termeni pur spaţiali pot avea şi o semnificaţie non-spaţială, adică axiologică, asociată cu valorile. Dacă ne raportăm la ceea ce s-a numit Axis mundi, valorile stau Sus, iar anti-valorile (numite şi “valori negative”) stau Jos. De unde şi termenii “josnic”, “înjositor”. Să observăm că în prima situaţie cuvintele sunt scrise cu minuscule ( sus-jos), în a doua situaţie aceleaşi cuvinte sunt scrise cu majuscule (Sus-Jos).

Pe această scală (care este şi o scară) se înscriu şi non-valorile şi pseudo-valorile. Non–valorile au gradul axiologic zero, sunt neutre sau neutrale, cum este chiar amoralitatea etică. Despre ele s-a spus că sunt ca “Apa Iordanului, care nu face neapărat bine, dar nici nu strică”. Pseudo-valorile sunt false valori. Ele se prezintă ca valori, la prima vedere, deci în aparenţă. La a doua (sau a treia) vedere, ele îşi dezvăluie adevăratul caracter: în esenţă ele sunt non-valori, sau chiar anti-valori. Deci, ca să închidem paranteza, “sus” şi “jos” au şi un simplu caracter fizic, de orientare în spaţiu, dar au şi un caracter axiologic, asociat cu valorile, cu ceea ce se numeşte frumos “semnele axiologice”.

Similară este situaţia şi cu termenii “stânga”-“dreapta”. Termenii au o semnificaţie pur fizică, de orientare în spaţiu: “Mergi înainte, apoi coteşte la dreapta, iar în faţa Poştei coteşte la stânga! Acolo vei da de Biserică”. Termenii au apoi o semnificaţie antropologică (anatomică), întrucât oricare om sănătos are mâna dreaptă şi piciorul drept, respectiv, mâna stângă şi piciorul stâng. Aici apare o asimetrie, întrucât despre P1 putem să spunem că este “stângaci” (dacă este), dar despre P2 nu putem spune că este “dreptaci”.(chiar dacă aşa ar fi).. Apoi, “stângaci” are două înţelesuri. Despre P1 putem spune că este “stângaci”, pentru că lucrează mai bine cu mâna stângă. În acest sens, avem şi numele de familie Stângaciu. Tot despre el, (dar şi despre P2), putem spune că este “stângaci”, în sensul că nu se descurcă destul de bine într-o situaţie sau alta. Când învaţă să mănânce, oricare copil este multă vreme “stângaci”. Stângaci poate fi şi maturul, în sensul că nu are stofă de “băiat deştept”, sau de  “băiat isteţ”.

Cu acest mini-cadru teoretic, urmează să vedem ce se întâmplă, ce se poate întâmpla cu “plinul” şi “golul”, termeni enunţaţi, anunţaţi în titlu.

(15-martie, 2013)

 

 

 

 

This entry was posted in Unghiuri si antinomii. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>