Cuvinte şi expresii (1)

M-am hotărât să modific formatul acestui Blog. Voi recurge mai departe numai la texte scurte, concise. Există o diferenţă, în cazul exprimării verbale între „scurt” şi „concis”, dar asupra ei voi reveni altcânva. Sub acest titlu-„Cuvinte şi expresii”- vizez un „Serial”. El poate fi alternat cu un al doilea: „Atitudini”. Rămâne suficient spaţiu pentru aleator, pentru diverse aspecte din ceea ce îmi place să numesc „Mersul Patriei mele”. Dar să ne întoarcem (scurt şi concis) la punctul de plecare.

Întâlnesc ( mă întâlnesc) aproape la toate posturile T.V. cu expresia „toate detaliile”. Expresia este mai frecventă ( devenită clişeu) la „Realitatea-TV”, post pe care,de altfel, îl urmăresc cu un real interes. Prezentatorul ( El sau Ea, Dânsul sau Dânsa ) ne anunţă – cum se spune, pe „Sticlă”- Ştirile, mai exact temele lor. Apoi dă cuvântul ( şi imaginea) Corespondentului din teritoriu ( un alt El sau Ea, Dânsul sau Dânsa). Dar când se face transferul de sarcini, Prezentatorul afirmă invariabil: „Toate detaliile despre această problemă” le vom afla ( le va prezenta) X, sau Y, sau Z. Notez, în trecere, că voi indica numele proprii numai atunci când, sau dacă este absolut necesar. Dar aici mi-a reţinut atenţia expresia „toate detaliile”. Dar este cu neputinţă să cunoşti „toate detaliile”unei teme sau ale unei probleme, oricare ar fi ea. Detaliile unei teme ( sau ale unei probleme) sunt în număr indefinit, dacă nu chiar infinit. Ţi-ar trebui-vorba lui Hamlet- „o veşnicie şi ceva în plus”ca să le afli pe toate. Şi chiar dacă Imposibilul ar fi Posibil, ţi-ar trbui tot o veşnicie, ca să le prezinţi pe „toate” la TV, unde Timpul este drămuit pe minute şi secunde. Expresia „toate detaliile”este ilogică şi imposibilă. Şi totuşi este folosită, iar prin frecvenţă a ajuns să fie-cum spuneam- un clişeu. Voi spune aici scurt ( dar voi reveni la temă, în alt text): cine gândeşte în clişee, de fapt nu gândeşte, ci numai crede, îşi imaginează că gândeşte.

Este cunoscută şi destul de frecvent folosită zicătoarea (enunţul) după care „Drumul spre Iad este pavat cu bune intenţii”. La acest enunţ ar trebui să fie, nu atenţi, ci chiar foarte atenţi, Politicienii, mai ales în faţa Alegerilor. Este însă mai puţin cunoscut ( sau utilizat) enunţul potrivit căruia ” Diavolul se ascunde ( se maschează) în detalii”. În acest enunţ sunt maeştri Comentatorii şi Juriştii (mai ales Avocaţii). Orice ai spune tu pe o temă ( problemă) sau alta, cu „evidenţa cea mai factuală, sau cu evidenţa demonstrativă” în mâna dreaptă şi, apoi,  cu Statistica cea mai cuprinzătoare şi exactă, în mâna stângă, intervine celălalt ( altul tău). El descoperă (omul termină prin a găsi ceea ce caută, cu obstinaţie) un „detaliu”, care contrazice teza ta. Detaliul este apoi extrapolat la scara Întregului (dezbătut) şi aşa se ajunge la infirmarea tezei tale, oricât de corectă ar fi ea. Nu sunt oare, atunci, „toate detaliile” materia primă in ” lucrarea Diavolului, respectiv a Întunecatului?”. Nu trebuie, desigur, să speculăm ( nici luciferic şi nici arbitrar) „detaliile”, dar nici nu trebuie să le neglijăm,respectiv, să le subestimăm . Limba-limbajul, ca şi logica, vorbesc despre „detaliul semnificativ”: pentru o claă de fenomene, pentru o temă sau alta. Acest „detaliu semnificativ”are şi mai multe echivalenţe culturale. Astfel, al nostru George Călinescu definea Arta (Opera de artă) ca pe un”rest semnificativ”, iar Jakobson, în modelul Comunicării folosea expresia admirabilă „supliment de sens”. Aşadar, expresia „toate detaliile”nu merge nicicum, oricum am privi-o. Dar limba-limbajul ne stă la îndemână (la „îndevorbire”, dacă vreţi) Încât putem avea un spectru indefinit ( nu chiar infinit) de expresii: „unele detalii”, „câteva detalii”, „detaliile cele mai importante”, „detaliile ştiute până acum”, „puţine detalii”, „multe detalii”, „alte detalii”   etc. Fiecare dintre aceste expresii angajează un sens specific, o nuanţă anume. Din „clişeu” ( repetăm: cine gândeşte în clişee, de fapt nu gândeşte) se iese ( sau dacă vreţi, se intră) în gândirea concretă şi reală a Lumii reale.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *